طرح کیفیت شیر خام دریافتی شرکت با سابقه 15 ساله در صنایع شیر ایران توسط کارشناسان واحد تامین و بهبود شیر شرکت شیر پاستوریزه پگاه گلپایگان در سطح مراکز و دامداریها به اجرا درآمده است که در این خصوص هزینه های فوق العاده سنگینی در راستای تجهیز دامداریها و مراکز به سیستمهای خنک کننده و تانکرهای دوجداره استیل حمل و نقل شیر خام و … طی ده سال گذشته تا کنون انجام شده است.



در این واحد طبق چارت سازمانی شرکت میبایستی 3 نفر فعالیت داشته باشند که چارت سازمانی آنها به شرح زیر میباشد:

damdaran-chart

اهم وظائف واحد تامین و بهبود شیر و اقداماتی که طی چند سال اخیر در راستای کیفیت شیر خام دریافتی شرکت بعمل آمده است و تمامی‌این برنامه ها به جهت تامین سلامت جامعه و مصرف کننده مورد پیگیری قرار گرفته که عبارتند از :

– برنامه ریزی جهت تامین شیر خام مورد نیاز شرکت

– عقد قرارداد تحویل شیر با دامداران و مراکز جمع آوری شیر

– کنترل مراحل تولید شیر در دامداریها تا محل سکوی دریافت شیر خام شرکت از طریق بازدید های مستمر

– کنترل مراحل دریافت شیر و رعایت اصول بهداشت شیر و آزمایشات اولیه شیر خام از سوی مسئولین مراکز و کارشناسان فنی و ارائه راهکارهای مناسب از طریق جلسات کارشناسان فنی در محل شرکت و بحث و تبادل نظر پیرامون نقاط ضعف بازدید شده از دامداریها و مراکز

– تهیه و چاپ نشریه تامین و بهبود شیر بصورت ماهانه همراه با آخرین خبرهای مرتبط با شبکه جمع آوری شیر و توزیع در سطح گسترده در مراکز و دامداریها که با توجه به اینکه چاپ خبرنامه از ابداعات این واحد در بین شرکتهای تابعه صنایع شیر بوده است که با استقبال دامداران ، ادارات و … مواجه است 0

– برنامه ریزی پرداخت بهای شیر دامداران تحت پوشش مراکز جمع آوری شیر بر اساس شاخصهای درصد چربی ، بار میکروبی ، آزمایش ردوکتاز و …

– طراحی و چاپ کتاب چگونه شیر بهداشتی تولید کنیم و پوستر آموزشی نکات بهداشتی در تولید شیر در تیراژ وسیع و توزیع بین مراکز جمع آوری شیر و دامداریها

– برگزاری جلسات مختلف با دامداران در محل شرکت و روستاها و ایجاد ارتباط مستقیم با دامداران که منجر به توجه بیشتر آنان به رعایت مسائل مطرح شده از سوی شرکت گردیده است

– بکارگیری حداقل 20 نفر کارشناس فنی بر اساس جلسات توجیهی انجام شده با مدیران عامل تعاونیها در جهت کنترل و بهبود شیر در مراکز جمع آوری شیر خام

برنامه ریزی برای اجرای مفاد طرح جامع بهبود کیفیت شیر خام شامل :

1- اجرای دوره های آموزشی

2- نصب و تجهیز مراکز جمع آوری شیر و دامداریهای طرف قرارداد به سیستمهای خنک کننده سریع شیر خام

3- اجرای پروژه دریافت دونوبته شیر خام

4- کنترل رعایت نکات بهداشتی در کلیه مراحل تولید و جمع آوری شیر

5- برقراری سیستم انگیزشی جوائز و جرائم بهداشتی در پرداخت بهای شیر دامداران خرده پا و …

6- تغییر در مدیریت جمع آوری شیر

-برنامه ریزی اقدامات حمایتی از دامداران جهت تقویت بنیه اقتصادی واحد های دامداری در راستای کیفیت و کمیت تولید شیر خام مورد نیاز شرکت از قبیل پرداخت وامهای بدون بهره یا کم بهره جهت خرید تلیسه و یا تامین نهاده های دامی‌و خرید و توزیع اقلام علوفه ای مثل جو و کنسانتره و …

– پیگیری نواقص موجود در شبکه جمع آوری شیر و اقدام عاجل در جهت رفع آنها تا حد ممکن

نمایی از ساختمان یکی از مراکز جمع آور ی شیر الگو

نمایی از ساختمان یکی از مراکز جمع آور ی شیر الگو

نمائی از آزمایشگاه

نمائی از آزمایشگاه دریافت شیر در یکی از مراکز جمع آور ی شیر که این آزمایشگاه مجهز به تجهیزات لازم جهت انجام آزمایشات مقدماتی و تکمیلی شیر می باشد

نمائی از محل بیدون شوی

نمائی از محل بیدون شوی یکی از مراکز جمع آور ی شیر که بلافاصله بعد از تخلیه شیر دامدار شستشو صورت میگیرد و از ایجاد آلودگی های ثانویه جلوگیری میکند

نمائی از سیستم پلیت کولر

نمائی از سیستم پلیت کولر به همراه مخزن ذخیره شیر خام ، لوله و اتصالات مربوطه ، باسکول دیجیتالی و پمپ استیل در مراکز جمع آور ی شیر

تصویری از یکدستگاه تانکر

تصویری از یکدستگاه تانکر دو جداره استیل مخصوص حمل و نقل شیر خام از مراکز جمع آوری شیر

نمونه ای از مطالب ارائه شده در همایشها و برنامه های اجرا شده برای کیفیت شیر

شرافت همه ما به این است که به خلق خدا خدمت کنیم ( امام خمینی ره )

با سلام و عرض خیر مقدم به تمامی‌مسئولین شبکه جمع آوری شیر تحت پوشش شرکت شیر پاستوریزه پگاه گلپایگان که با تلاش ویژه خود ما حصل دسترنج دامدار ، این سخت کوش سنگر تولید را با مراقبت خاص و دقت زیاد به صورت امانت گرفته و با کمترین تغییرات کیفیتی به پایگاه اصلی خود یعنی پگاه گلپایگان بعنوان تولید کننده نهائی تحویل میدهند.

پیشاپیش ضمن عرض خسته نباشید به تمامی‌عزیزان و آرزوی توفیق روز افزون برای همگی شما تلاشگران سنگر تولید بر آنیم که به مدد خداوندکریم و یاری دستان مملو از مهر و محبت مسئولین محترم شبکه جمع آوری شیر، این عزیزان سراپا عشق و پاکی و تمامی‌یاران این صنعت ، با کوششی فزون تر بتوانیم در همه عرصه ها به ویژه نوآوری ، خلاقیت ، خود باوری ، ارتقاء صنعت ، رشد کیفیت و در نهایت رضایت مندی هر چه بیشتر و بهتر دامداران عزیز تولید کننده شیر و نیز تولید در بالاترین ظرفیت دست یابیم تا علاوه بر بدست آوردن رضایت خاطر مشتریان خود بتوانیم رضایت خاطر پروردگار را نیز در سرلوحه کار خود قرار دهیم.

نمونه ای از مطالب ارائه شده در دوره های آموزشی برگزار شده برای دامداران

بیماری ورم پستان و بهداشت پستان دام

مقدمه

واژه ورم پستان به التهاب غده پستانی بدون توجه بعلت آن اطلاق میشود که بوسیله تغییرات فیزیکی شیمیائی ومعمولا میکربی شیر وهمچنین تغییرات حاصل از بیماری در بافت غده پستانی مشخص می شود

مهمترین تغییراتیکه در شیر ایجاد می شود عبارت است از:

تغییر رنگ وجود لخته و پیدایش تعداد زیادی لوکوسیت ( گلبول سفید)با علا ئم تورم گرمی‌درد وسفت شدن غده پستانی که بوسیله آزمایش ظاهری شیر میتوان آ نها راتشخیص داد . موارد زیادی از ورم پستانها را بسهولت نمی توان مشخص کرد بطوریکه دارای نشانیهای درمانگاهی نیستند (ورم پستان مخفی) دراین نوع ورم پستان ها به آزمایش غیر مستقیم یعنی شمارش گلبولهای سفید متوسل می شوند.

اپیدمیولوژی :

ورم پستان درتمام حیوانات پستاندار ماده بروز میکند ولی در گاوهای شیری دارای اهمیت اقتصادی است وآنهم بعلت خساراتی است که به صنعت تولید شیر وفرآورده ها ی آن وارد می‌شود . البته در اثر بیماری ورم پستان تلفات دامی‌نیز وجود دارد لکن زیا ن اقتصا دی آ ن مربوط به تلفا ت به تنها ئی نیست بلکه کاهش مقدار شیر پستا ن مبتلا و اختلال در فر آوری شیر عمده ترین خسارات را تشکیل میدهد . از جمله خسارات دیگر آن انتشار ورم پستا ن در سایر دامها ی گله وبعضا ایجاد گلو درد استرپتوکوکی ویا سل و بروسلور در انسان است .

شیوع بیماری ورم پستان در اغلب کشورهاحدود 40 در صد است که در بعضی از کشورها تا 25 در صد آنرا کاهش داده اند .

بطور متوسط ابتلا هر کارتیه (قسمت ) از پستان به بیماری سبب کاهش 8 درصد تولید شیر آن کارتیه میگردد ویطور کلی در یک گاو مبتلا سبب کاهش 15 در صد از تولیدشیر میشود. ازطرفی زیان حاصل از تغییرات ترکیب شیر مثل کاهش چربی کاهش کازئین ولاکتوز و افزایش سرم شیر وپروتئین ها وافزایش کلرور ها نیز بایستی در نظر گرفت .

عوامل ایجاد ورم پستان :

میکربها یکی از عوامل ایجاد ورم پستان هستند اما بتنهائی بعنوان عامل اولیه اورام پستان نمیباشند در بعضی موارد از شیر های بظاهر سالم هم میکرب جدا میشود عوامل ایجاد ورم پستان عبارتند از

1-عوامل مستعد کننده 2-عوامل عفونی

عوامل مستعد کننده :

الف-جراهاتیکه در سر پستانها یا پستا ن ایجاد میشود

ب- روش نگهداری (مدیریت بهداشت جایگاه .مدیریت بهداشت شیر دوشی)

پ-حساسیت مربوط به توارث

ت-روش تغذیه :

2-عوامل عفونی

استرپتوکوک ها مثل استرپتوکوک آگالاکتیه استرپتوکوک اوبریس ودیسگالاکتیه وفکالیس وپنومو نیه

استافیلوکوک ها اورئوس

کلی فرمها اشرشیا کلی اسفروفوروس نکروفوروس یا فزی فرمها

کورینه باکتریها پیو ژنس وبویس

سودو مو نا س ها

مایکو باکتریومها توبر کولوسیس (سل)

میکو پلاسما آگالاکتیه واریته بویس

قارچها کاندیدا کریپتو کوکوس تریکوسپرون

باستثنا سل که از طریق خون انتشار مییابد در سایر موارد عفونت پستان اغلب از طریق مجرای پستان انجام میگیرد .

عفونت در ابتدا بصورت التهاب مشخص میشود ولی تا بروز التهاب سه مرحله وجود دارد:

1-هجوم 2- عفونت 3- التهاب

هجوم مر حله ایست که میکرب از خارج سر پستا نها به مجاری شیر نفوذ میکند.

عفونت مرحله ایست که میکرب رشد میکند و بافت پستانی را مورد تهاجم قرار میدهد.

التهاب نتیجه رشد میکرب و افزایش آ ن وتخریب بافت پستا نی و نفوذ گلبولها ی سفید یا لکوسیتها جهت دفع عفونت می باشد.

مرحله هجوم

الف- دراین مرحله بستگی به حضور وتعداد باکتریها ی مولد بیماری در محیط شیر دوشی که معمولا بوسیله مبتلا کردن هر یک از قسمتها ی چهار گانه پستا ن ومیزان آ لودگی پوست و سرپستا نها سنجیده می شود.

ب- تعداد دفعا تی که سر پستا نها ی گاو بویژه نوک آ نها با این باکتری ها آ لوده میشوند که وابسته به میزان رعایت بهداشت در هنگام شیر دوشی می باشد.

ج- میزان ضا یعا ت اسفنکتر سر پستا نها که ورود باکتریها را در مجاری آ نها آ سان میکند و بستگی به ماشینها ی شیر دوشی ومیزان کردن نگاهداری ودرست کار کردن ماشین شیر دوشی ومراقبت از سرپستانها دارد

د- وضع اسفنکتر0سر پستا نها بویژه در مرحله پس از شیر دوشی که عضلات اسفنکتر در استراحت میباشند وشل بودن اسفنکترها سبب میشود هجوم میکربها را هم در نتیجه مکیدن و هم بواسطه تکثیر میکربی به داخل آ سا ن سا زد

ذ- حضور مواد ضد میکربی در مجرا ی سر پستا نها .

مرحله عفونت

الف- نوع میکرب که قدرت آ نرا در تکثیر در شیر مشخص میکند

ب- حساسیت میکرب عامل در برابر آ نتی بیو تیکها ی مورد استفاده که ممکن است مربوط به مقاومت طبیعی ویا اکتسابی میکرب در نتیجه مصرف نا مناسب آ نتی بیوتیکها حاصل شده باشد .

ج- وجود مواد حفاظت کننده در شیر (مواد ایمنی زا ) که ممکن است طبیعی باشند یا در نتیجه عفونت قبلی ویا مایه کوبی تولید گردند .

د- وجود تعداد زیادی لوکوسیت که در نتیجه تورم پستا ن قبلی ویا ضربه ها ی فیزیکی باشد.

ذ- مرحله شیر واری که عفونت در مرحله خشک شدن پستان با سهولت بیشتری صورت می‌گیرد زیرا در آ ن مرحله عمل فیزیکی سیلا ن وخروج شیر همراه با عفونت وجود ندارد .

مرحله التهاب

الف- بیماری زائی وقدرت هجوم میکرب .

ب- میزان حساسیت بافت پستا ن به میکرب که ممکن است از مقاومت در نتیجه وجود پادتن ثابت بافت تا حساسیت شدید در اثر عفونت قبلی تغییر کند .

در مرحله هجوم بهتر از مراحل دیگر میتوان با توجه به پرستاری و بویژه بکار بردن روشهای بهداشتی خوب از میزا ن اشاعه تورم پستا ن کم کرد .

نشانی های بیماری ورم پستان:

برحسب حدت وشدت میکرب که به پستان هجوم کرده باشد نشانیها ی بیماری متفاوت است التهاب شدید (حاد) فوق حاد که با مسمومیت خونی (سپتی سمی‌) وبا واکنش عمومی‌همراه است یا بصورت التهاب نامشخص (تحت حاد ) یا مخفی ویا مزمن که بتدریج بافت پستا ن فیبروزی وسفت میشود ظاهر میشوددراین حالات بستگی به نوع میکرب نشانی متفاوت است.

ورم پستان محفی (تحت حاد):

در این نوع ورم پستا ن وضع ظاهری شیر سالم وعادی بنظر میرسد ودر دام هیچگونه علائم بیماری بصورت ظاهری دیده نمیشود لکن در ترکیبات شیر تغییرات زیر دیده می شود

-افزایش گلبولها ی سفید و سلولها ی بافت پستان یا سلولهای سوماتیک Somatic cell(sc)

-کاهش چربی شیر

-کاهش کازئین

-کاهش لاکتوز

-افزایش سرم شیر

-افزایش کلرورهادر شیر

-افزایش گلیکوژن

کاهش تولید شیر:

در این مرحله بعلت عدم تشخیص وتوجه نداشتن دامدار به بهداشت شیر در اتاق شیر دوشی و توام دوشیدن دامها ی سالم وبیما ر سبب اشاعه بیماری به سایر گاوها میشود بطوریکه ظرف مدت کوتاهی 50 در صد گله به این نوع ورم پستان مبتلا می شوند .

ورم پستان مزمن:

این حالت ورم پستا ن نیز از نظر دامدار تا حدودی نا مشخص است اما اگر دقت شود و آ زما یش ورم پستا ن استریپ کاپ انجام شود وجود لخته هائی در شیر مشخص کننده بیما ریست و تغییرات ترکیبا ت شیر نیز مانند ورم پستا ن تحت حاد یا مخفی است اما پیشرفته تر در اینجا سرم شیر افزایش یافته و کلرورها افزایش بیشتری دارند . این نوع ورم پستان معمولأ به درما ن جواب نمیدهد در صورت نگهداری گا و در گله سبب پیشرفت بیما ری و سرایت به سایرین میشود و بایستی دام آلو ده حذف وبه کشتارگاه اعزام شود .

ورم پستان حاد :

در این حالت پستان دارای التهاب و تورم است واطراف پستا ن گرم ودام هم تب دارد. در هنگام دوشش دام پاها را بر زمین می‌کوبد واحساس ناراحتی میکند شکل ظاهری شیر نیز تغییر میکند دارای مایع سبز رنگ و رگه ها ی خون ولخته ها ی فراوان است در

آزمایش استریپ کاپ براحتی میتوان پی به بیما ری برد .گاو بی اشتها وناراحت است . این گا وها را بایستی بادستگاه شیر دوشی تک واحدی و در پایا ن شیر دوشی بطور جداگانه روزانه حد اقل سه مرتبه دوشید تا عفونت در پستا ن سبب ضایعه پستانی نشود دام را تحت مراقبت دامپزشک قرار میدهند .شیر دوشیده شده به فاضلأب میریزند وهر دفعه دستگاه را ضد عفونی میکنند .

ورم پستا ن فوق حاد :

این نوع ورم پستا ن نیز مانند ورم پستا ن حاد مشخص ودام تب دار وبیما ر پستا ن دارا ی التهاب است گاو بعلت درد شدید اغلب موارد اجازه شیر دوشی نمیدهد شیر سبز رنگ ودارای رگه ها ی خون و لخته میباشد . سریعا بایستی گاو تحت مراقبت جداگانه قرار گیرد بعضا بعلت کم توجهی ودر اثر نفوذ عفونت به خون سبب سپتی سمی‌میشود ودام تلف می‌گردد .

تشخیص آزمایشگاهی وررم پستان :

به سبب تغییرات شیمیائی که در شیر ورم پستانی بوجود می‌آید و تاثیر در سیستم فرآوری و پاستوریزاسیون شیر های ورم پستانی و بدنبال آ ن گاوهای آلوده بایستی شنا سائی شوند .

از آنجائیکه بر رسی آزمایشگا هی تعداد زیادی از نمونه ها ی شیر گران تمام میشود توجه زیادی به آزما یش های صحرائی بر پایه شناخت تعییرات فیزیکی وشیمیائی شیر میشود البته این آزمایشها غیر مستقیم میباشد وفقط وجود التهاب وتعییرات ظاهری شیر را نشان میدهند و یک آ زمایش هدایت کننده تلقی میشوند . بدنبال آن بایستی آ زمایش ها ی تشخیص میکربی و شمارش میکربی وآ زمایش های حساسیت در مقابل دارو ویا وجود آ نتی بیوتیک وآ زمایش های تشخیص قارچ انجام شود .

آزمایش استریپ کاپ :

چنانکه ملأحظه شد در ورم پستا نهای حاد یکی از علأئم بیماری وجود رگه ها ی خون ولخته و دلمه همراه با سرم سبز رنگ در شیر است .قبل ار آنکه دستکاه شیر دوشی را بدام متصل کنیم باید چند مرتبه جریان شیر هر کارتیه را روی صفحه سیاه فنجان بریزیم تا عوامل غیر طبیعی شیر مشخص شود .

آزمایش ورم پستان بروش کالیفرنیائی : California mastitis test – C M T

این آزمایش تشخیص گاوهای مبتلأ به ورم پستا ن مخفی است . در این نوع ورم پستا ن چنانکه ملأ حظه شد شیر از نظر ظاهر ی سالم و طبیعی بنظر میرسد و هیچگونه علأ ئم بیماری در گا وممکن است مشخص نباشد ا ما با ریختن مقداری شیر درظرف چهار قسمتی از (هر کارتیه در یک قسمت) ورم پستان را تشخیص میدهیم .

پس از اضافه شدن شیر آنرا بمدت 10 الی 20 ثانیه بطور مورب تکان میدهند تا با معرف مخلوط شود پس از این مدت در صورت وجود ورم پستان شیر لخته و بریده میشود . هر چه مقدار و غلظت لخته بیشتر باشد شدت ورم پستا ن و وجود مواد بافتی وگلبولها ی سفید بیشتر است .

Brabant Mastitis Test ( B M T) :

اساس این آ زمایش همان آزمایش تشخیص کالیفرنیائی است لیکن بجای محلول معرف ـ ژل محتوی معرف در هر قسمت تعبییه شده ریخته و پس از آنکه 2 سی سی از شیر اولیه هر کارتیه بر روی آ ن ریخته میشود آنرا 20 ثانیه تکان میدهند که تشکیل رسوب یا ایجاد لخته یا بریدگی شیر نشان دهنده ورم پستان است .

Mishigan Mastitis Test (M M T ) ,Negretti Field Mastitis Test (N F M T ), Viscansian Mastitis Test (V M T ) نیز بر اساس همان کالیفرنیا تست است تنها روش بکا ر گیری معرف ها متفاوت است .

آزمایش شمارش سلولهای سوماتیک (Somatic Cell Count (SCC

روش مناسبی برای اندازه گیری کیفیت شیر میباشد .

در حالت عادی در شیرهای سالم تعدادی سلول که شامل گلبولها ی سفید وسلولها ی جدا شده از بافت پستا ن است در شیر وجود دارد و در صورتیکه تعداد آ نها ار حد متعارف( 300000) بیشتر شود نشانه غیر عادی بودن شیر است .

این افزایش سلولها در اثر ضربه و نفوذ باکتری وایجاد التهاب ودر نتیجه ورم پستا ن بوجود میآید و سبب کاهش کیفیت شیر می شود .

سه روش متفاوت برای اندازه گیری سلولهای سوماتیک وجود دارد :

1–روش مستقیم : در این روش 01/0 میلی لیتر از شیر رادر یک سانتی متر مربع از سطح لام مخصوص شمارش سلولی پخش میکنند و آنرا خشک و رنگ آمیزی میکنند سلولها ی رنگ شده زا با شما رش گر دستی شما رش می‌کنند.

2-روش کولتر : این روش در اثر عبور سلولها ی سوماتیک از روزنه الکتریکی (الکترود) ایجاد نوسان ولتاژ میکند وبازائ هر نوسان یک شمارش از شمارش گری که متصل به الکترود است ثبت میشود در این روش ابتدا سلولها توسط فرمالین تثبیت میشوند .

3-شمارش توسط دستگاه فو سوماتیک: مقدار معینی شیر از این دستگاه عبور میکند که با یک بافر ورنگ فلوئورسنت مخلوط میشود و ‌د. ان. ا هسته سلولها ی سوماتیک را های لایت میکند و یک لأم که بر روی صفحه دواری قرار دارد دراثر نور ایجاد شده انها را ثبت میکند و یک کنترولر تعداد سلولها را در هر میلی لیتر مشخص میکند .

کشت میکربی :

روش آ زمایش دقیق و وقت گیر است که بایستی قبل از اتصال دستگاه شیر دوشی به کارتیه ها به وسیله یک لوله آزمایش استریل درب دار از هر کارتیه مقدار 30 تا 100 سی سی شیر بر داشت .

قبل از نمونه گیری باید پستا ن و نوک کارتیه ها را شستشو داد و با الکل 70 درجه نوک پستا ن را ضد عفونی کرد ه و مستقیما از هر کا رتیه بطور جدا گانه شیر بر داشت .

پس از نمونه گیری بایستی سریعا نونه را در کنار یخ به آزمایشگاه ارسال نمود تا شیر در آنجا کشت و آنتی بیوگرام گردد .

خسارات ناشی از ورم پستان

1-کم شدن تولید شیر

2- هزینه های درمان

3- دور ریختن شیر حاوی باقی مانده دارو در حین درمان

4- احتما ل از بین رفتن یک یا چند قسمت پستا ن و یا حذف دام

5- هزینه های کا ر گری و دامپزشکی

مهمترین خسارت از طریق کم شدن شیر تا حدود 15-8 درصد در طول 7 ماه دوره شیر واری است . اگر این بیما ری در 20 در صد گله وجود داشته باشد خسارت وارده به دامدار 70 در صد سایر هزینه هاست .

هزینه ورم پستا ن حاد شامل 14 در صد مرگ و میر 8 درصد شیر دور ریخته شده 8 در صد درمان است.

هزینه ورم پستا ن مخفی 70 در صد بعلت نا شناخته بودن و کا هش شیر در طول دوره شیر واری است .

پیشگیری ورم پستان در گاو :

ورم پستان ناشی از یک سلسله نارسائی ها و سوء مدیریت وعوامل محیطی نامطلوب است . عدم موفقیت در ریشه کن کردن ورم پستان نشانه عدم کفایت روش های کنترل وپیشگیری است . کنترل وپیشگیری تنها یک عمل نیست بلکه سیستمی‌است پیچیده و مخلوطی از کلیه اقدامات بهداشتی ومحیطی که باید قدم به قدم آنرا انجام داد این اقدامات بایستی اقتصادی ودر شرایط مختلف محیطی و مدیریتی قابل اجرا باشد . نظر باینکه توجیه پیشگیری بیماری ورم پستان فقط با توجه به جنبه های اقتصادی میباشد ، لذا هر برنامه ای که بدین منظور تنظیم میشودباید متکی برعملی بودن آن در گاوداری معینی باشد بطور کلی پیشگیری در سطح یک منطقه هدف انجام شدنی نیست و برنامه های ملی فقط میتواند بصورت محرک و کمک به گاوداران ویژه ای باشد که بخواهند در برنامه شرکت کنند.

از بین بردن منبع عفونت و همچنین کاهش حساسیت غده پستانی وجلوگیری از سرایت بیماری در یک کارتیه به کارتیه های دیگر با هدف برنامه پیشگیری ورم پستان باشد. اگر از طرق بهداشتی باورم های مخفی مبارزه شود تجربه چنین نشان داده است که خود بخود ورم پستان حاد نیز تحت تاثیر قرار میگیرند و درصد وقوع آن پائین می‌آید ولی عکس آن صحیح نیست و مبارزه علیه ورم های حاد هیچگاه نمیتواند گله را از آلودگی ثانوی مصون دارد. آنچه امروز برای پیشگیری و کنترل ورم پستان بکار میگیرند روش های زیر است .

روش اول : پیدا کردن دامهای مبتلا از طریق یک همه گردی در گله ویا از طریق دفاتر رکورد گیری و بیماری یابی جهت مشخص کردن اورام پستان حاد در این روش میتوان تا حدی با بیماری مبارزه نمود اگر چه ممکن است از این طریق به سطح آلودگی گله پی برد ولی منشاء ‌بیماری را نمی‌توان مشخص کرد این روش در دامداریهای بزرگ بخاطر هزینه زیاد عملی نیست واز معایب آن پنهان ماندن ورم مخفی در گله را میتوان نام برد. اکثر دامداران فکر میکنند که با این روش میتوان ورم پستانهای موجود درگله را کشف کرد.

روش دوم : در این روش صرف نظر از اینکه بیماری در گله باشد و یا نباشد و یامیزان آلودگی آن درچه سطحی قرار گرفته باشد اقدام به یک سلسله عملیات بهداشتی می‌کنند . این روش که دراکثر دامداریها صرفنظر از کوچکی وبزرگی قابل اجرا است و دیگر نیاز به دانستن نوع میکرب منبع آلودگی نیست اساسا” از 5 قدم اولیه تشکیل شده است که بعنوان زیر بنائی برای از بین بردن آلودگی موجود و آلودگی ثانوی پشنهاد میشوند.

قدم اول :‌ اطلاع دقیق از نحوه کار سیستم شیر دوشی موجود و فراگرفتن راههای صحیح و طرز کار با دستگاه .

هر دستگاه شیردوشی از قسمتهیا زیر تشکیل شده است:

1- پمپ خلاء 2- صافی هوا برای گرفتن بخار موجود در لوله های شیردوشی . 3- مخزن شیر مندرج 4- ضربان یا پولساتور 5- خرچنگی 6- فنجانک شیردوشی

خلاء همواره در قسمت داخلی فنجانک ها وجود دارد وفقط خلاء‌موجود در اطرف لاستیکها ست که متناوبا” با هوا عوض میشود.

قدم دوم : ضد عفونی هر روز ه دستگاه شیردوشی پس از هر شیردوشی و ضد عفونی کردن سرپستان باترکیبات ید دار پس از هر دوشش عمل ضد عفونی سرپستان ها میتواند توسط دستگاه اتوماتیک و سریع صورت گیرد.

متاسفانه بجز تعداد معدودی از دامداریها توجه خاصی باین امر نمی‌کنند و کارگر شیردوشی غافل از اینست که حتی یک قطره شیر باقیمانده در نوک پستان که از طریق دست خود او ویا دستگاه شیردوشی از دام دیگری منتقل شده است می‌تواند براحتی از مجرای نوک سرپستان عبور و آن را آلوده کند.

ماده ضد عفونی با مقداری گلسیرین با مواد چربی بر روی پستان سدی را بوجود می‌آورند که از نفوذ باکتریها بداخل جلوگیری می‌کند.

قدم سوم : بمحض مشاهده ورم حاد در گله بلافاصله دام مبتلا را جدا ودر محلی جداگانه (‌ترجیحا”‌ بیمارستان )‌ در روی بستر ی خشک همراه با کلش یابستر ضد عفونی شده توسط آهک منتقل نمائید واز طریق دامپزشک آزمایش های تشخیص نوع میکروب انجام و آنرا مداوا کنید.

قدم چهارم : تزریق بعضی مواد درمانی هنگام خشک کردن کاملا” ‌ضروری است چه اغلب دامها (بیش از 70 درصد ) اگر دراین دوره مداوا نشوند مبتلا به ورم پستان خواهند شد.

قدم پنجم : اگر درمانهای دامپزشک ومداوا ها پاسخ نداد احتمال وجود ورم پستان مزمن میرود و برای جلوگیری از سرایت بیماری به سایر گاوها حتما“ دام مزبور را بایستی حذف یا سرپستان آلوده را توسط یک محلول خشک کننده شیر آنرا خشک کرد در صورتیکه دام ارزش تولید مثل دارد میتوان توسط عمل جراحی پستان را برداشت .منحصر ا”جهت تولید گوساله از آن استفاده کرد.

نکات بهداشتی مهم برای جلوگیری از ابتلاء ‌ورم پستان:

چهار سد مهم شامل پوسته مقاوم سر پستان ، ماهیچه های اطراف نوک پستان ماده کراتینی و دفاع طبیعی توسط گلبولهای سفید بطور طبیعی و با رعایت اقدامات سبب پیشگیری ازورم پستان می شود.

مسئله مهمتری که کارگر شیردوشی از طریق اقدامات بهداشتی بایستی انجام بدهد تا میکرب ها از یک سر پستان به بقیه ویا سایر دامها منتقل نشوند از اهمیت خاص برخورداراست قبل از شیردوشی حتما” دستهای کارگران بایستی شسته و ضد عفونی شود دراغلب آزمایش ها انتقال آلودگی حدود 50 درصد از طریق دست های آلوده کارگر شیردوش قبل از شیردوشی و حدود 100 درصد از طریق همان دست ها حین شیردوشی گزارش شده است . استحمام هر روزه کارگران کمک مهمی‌علاوه بر رعایت بهداشت شیردوشی در سلامت خود آنهاست استفاده از چکمه و لباس کار مخصوص در شیردوشی از انتقال بیماری به داخل وانتقال بیماری به خارج شیردوشی جلوگیری می کند.

استفاده از دستکش هنگام شیر دوشی وشستشو و ضد عفونی مرتب دستکش ها انتقال بیماری را 20درصد کاهش میدهد.

قبل از شیردوشی پستانها باید دقیقا” شسته و ضد عفونی شوند .شستشوی پستان قبل از شیردوشی برای ازبین بردن فضولات و همچنین برای عمل رگ کردن صورت میگیرد .اگر شستشو خوب صورت نگیرید بجای ازبین بردن عفونت ومیکرب ها به اشاعه و رشد آنها کمک می‌کند . دریک آزمایش نشان داده شد که استافیلوکوک ها بعداز اینکه دستمال ماساژ پستان آلوده مدت سه دقیقه در محلول ضد عفونی قرارگرفت باز هم زنده مانده بود . استرپتوکوک آگالاکتیه مدت هفت روز بعد از مصرف از روی یک دستمال که در گوشه سالن شیردوشی افتاده بود بدست آمده . دستمال مزبور را مدت 5 ساعت در هیپو کلریت 2 درصد قرار دادند که بعد از مدت مزبور هنوز میکرب فعالیت خود را ازدست نداده بود.

برای کم کردن این قبیل آلودگیها کاربرد دستمالهای یکبار مصرف یا حوله هائی که پس از یکبار مصرف در حرارت میکربشان کشته شود موثر است .

برای جلوگیری بیشتر از اشاعه میکرب ها گرفتن و خشک کردن آخرین قطره آب قبل از وصل دستگاه شیردوشی مهم است .یک قطره آب حاوی میلیون ها میکر ب است که می‌تواند هر لحظه از مجرای سرپستان وارد شده ویا ازطریق دستگاه شیردوشی دیگر دامها را آلوده نماید.

ضدعفونی فنجان های دستگاه شیردوشی:

فنجان های دستگاه شیردوشی دائما” از دامی‌باز شده وبه دامی‌دیگر بسته می‌شود این عمل میتواند سریعا” آلودگی را درگله اشاعه دهد . بنابراین ضد عفونی کل دستگاه در موقع تعویض از دامی‌به دام دیگر اگرچه تمامی‌شیرآنها سالم باشد در جلوگیری از رشد باکتریها موثرمی‌باشد برای اینکار یک ظرف پر از آب در کنار شیردوشی قرار میگیرد و پس از هر دوشش و جدا کردن خرچنگی آنها را در ظرف آب محتوی ضد عفونی با آب پاکیزه قرار داده و آنرا شستشو میدهند سپس ظرف آب را تخلیه ومجددا” پر میکنند .روش خودکاری هم وجود دارد که بمحض قطع خلاء خرچنگیها از یک لوله آب جهت شستشو ی آنها استفاده شود.

ضد عفونی سر پستان ها :

ضد عفونی سر پستان ها با یک ماده ضد عفونی ید دار امری ضروری است برای چسبیدن مواد ضدعفونی به سر پستان از کمی‌گلیسیرین بالا نولین استفاده میشود که پوست را نیز مرطوب نگاه میدارد واثر ضد عفونی کننده را نیز ازبین نخواهد برد . ارزش این ضد عفونی تا حدی است که گاهی میتواند ورم پستانهای مخفی را از بین ببرد ویا تا یک سوم از کل عفونت ها بکاهد.

شتشوی سالن شیردوشی :

پس از هر شیردوشی علاوه بر آنکه از طریق سیستم CIP لوله ها و دستگاههای شیردوشی را شستشو و ضد عفونی میکنند بایستی کف و دیواره های سالن شیردوشی و کلیه ظروف را شستشو و ضد عفونی کرد.

تغذیه دام خارج از شیردوشی:

از آنجائیکه پس از شیر دوشی سرپستانکها و اسفنکتر وماهیچه های آن دراثر ترشح هورمون اکسی توسین ودوشش شیر شل ومجرای پستان باز است پس از خاتمه شیردوشی نبایستی اجازه داده شود که گاو بخوابد زیرا در اثر تماس با کف اصطبل وکود سبب نفوذ عوامل عفونی بداخل مجرا وآلوده شدن پستان میشود . برای جلوگیری از خوابیدن گاو ها را با مواد غذائی سیلو شده با کنسانتره پروتئین دار با یونجه ویاموادیکه مورد علاقه گاو باشد تغذیه میکنند تا مدت یکساعت گاو سرپا باشد.

از بین بردن کامل عوامل بیماریزا :

1- بستر دام را همیشه بایدخشک نگاه داشت. اگر محیط گاوداری مرطوب است استفاده از خاک اره مضر است و باید ازکلش که جاذب الرطوبه است استفاده شود.

2- ضد عفونی بعد از شیردوشی لازم و ضرروی است

3- بعد ازدوشیدن دام ها را توسط ریختن غذا درآخور حداقل بمدت یکساعت سرپا نگاه دارید.

4- بیرون بردن دام برای مدت کوتاهی از سالن وانتقال آنها به یک مرتع غیر آلوده جهت هوا و آفتاب خوردن اصطبل وسالن ها در از بین بردن میکرب موثر است

5- گوساله ها را باید در باکس های انفرادی جداگانه پرورش داده وبا سطل وپستانک دستی شیر داد تا از لیسیدن پستانها وتثبیت آلودگی روی بافتهای پستان جلوگیری شود.

اقدامات مهم و لازم برای دفع آلودگی :

1- عوامل غیر بهداشتی در اطراف دام ومحیط را ازبین ببرید.

2- روش دوشیدن و ضدعفونی دستگاه ماشین شیردوشی را تصحیح کنید.

3- گاوهای بیمار را جدا کرده و آنها را درآخر شیردوشی ودر صورت امکان با دستگاه تک واحدی بدوشید و دستگاه را ضد عفونی کنید

4- پس از پایان دوره شیرواری باید با آنتی بیوتیک خشک کننده شیر گاوها را خشک کرد .

5- دامها ی بیمار مزمن وغیر قابل درمان را بایدحذف و به کشتارگاه اعزام کرد.

6- در روش دوشش با دست برای لطمه نزدن به سرپستان باید روش صحیح شیردوشیدن را یاد گرفت.

نتایج حاصل از پیشگیری واقدامات بهداشتی :

1- تعداد دام مبتلا به ورم پستان حاد کمتر میشود.

2- شیربخاطر عفونت دور ریخته نمیشود.

3- هزینه درمان ودارو و دامپزشک کمتر است .

4- شیر بهداشتی و باجایزه بیشتر تامین میشود (‌افزایش درآمد).